Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul

Primele patru zile ale Postului Sfintelor Paști sunt dedicate unuia din cele mai frumoase imne liturgice: Canonul Cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Luni, marți, miercuri și joi, de la ora 18.00, suntem așteptați, așadar, la Biserica Sfinții Voievozi Gherghiceanu, pentru a ne ruga împreună cu prea cucernicii părinți: “Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”.  

Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, explică: “Este vorba de un canon de pocăință, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, com­puse, la rândul lor, din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația: 'Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!', cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului” (www.patriarhia.ro).

 

Cine este Sfântul Andrei Criteanul

Despre Sfântul Andrei Criteanul se știe că s-a născut în jurul anului 660, într-o familie creștină care i-a dat o educație aleasă, că a ales calea mănăstirii și a devenit monah în Frăția Sfântului Mormânt de la Ierusalim. De aceea mai este cunoscut, în tradiția ortodoxă, și ca Sfântul Andrei “Ierusalimiteanul“. Iar după ce a ocupat scaunul episcopal de Gortyna, în Creta, a mai primit și numele sub care îl pomenim și astăzi: “Cretanul” sau “Criteanul”.

 

Cel dintâi autor de imne liturgice

Predicator de mare anvergură, Sfântul a ales să atragă poporul spre sfintele slujbe prin imne liturgice pe care însuși le-a compus. El rămâne, în istoria Bisericii Ortodoxe, ca primul autor de canoane liturgice, cel mai cunoscut fiind Canonul cel Mare, piesă liturgică de importanță excepțională în perioada Postului Sfintelor Paști.

 

Cum este alcătuit Canonul cel Mare și când se citește

Meditație biblică și rugăciune de pocăință totodată, Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conștiință, punctat în repetate rânduri, ca un lait motiv, de rugăciunea “Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă! ”.

Canonul cel Mare are patru părți ce se citesc câte una în fiecare seară, de luni până joi. Iar în săptămâna a cincea din Postul Mare va fi citit din nou, integral, în una din cele mai lungi și mai impresionante slujbe ortodoxe: Denia Canonului Mare.